«Σκληρό» ή «μαλακό» Brexit;


Στην πρώτη της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σαν Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα παρευρεθεί η Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Φίλιπ Χάμοντ, Υπουργός Οικονομικών της χώρας, δεν πιστεύει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα καταφέρει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά.

800x600x_tereza_002

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph, πολιτικοί του Συντηρητικού κόμματος ήδη πιέζουν για έξοδο από την ενιαία αγορά ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί νέα εμπορική συμφωνία, ενώ και το Ανεξάρτητο Κόμμα θέλει η Μέι να ξεκινήσει τις ομιλίες αναφορικά με το Brexit.

Όλα δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προτιμήσει έλεγχο της μετανάστευσης έναντι της διασφάλισης της εμπορικής πρόσβασης, καθώς απ’ότι φαίνεται ο συνδυασμός και των δύο είναι ιδιαίτερα δύσκολος να επιτευχθεί.

Ήδη χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία δήλωσαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα την Παρασκευή ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τα δικαιώματα των πολιτών τους στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη Sunday Times, αν η Μεγάλη Βρετανία ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες πριν φύγει από την .Ε, θα μπορούσε να υποστεί πρόστιμα. Πλέον οι ηγέτες των κρατών μελών αλλά και οι αγορές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο «είδος»  του Brexit, αν δηλαδή αυτό θα έχει επώδυνους όρους για τη Μεγάλη Βρετανία (Σκληρό) ή πιο ελαστικούς (Μαλακό).

Ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Jens Weidmann, δήλωσε ότι ένα Σκληρό Brexit θα απειλήσει το στάτους του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικό κέντρο και την ικανότητα των τραπεζών να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για μαλακό Brexit παρακίνησε κι ο Επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις στις αγορές παραμένει μεικτή ενώ το τοπίο αναμένεται κάπως να ξεκαθαρίσει αύριο, ύστερα από την ομιλία της Μέι στη Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η Μέι θα εστιάσει τις ομιλίες της σε καλύτερο έλεγχο της μετανάστευσης.

Σχολιάστε

σχόλια


Απάντηση